Het vaccinatielandschap is voortdurend in ontwikkeling. Reeds bestaande vaccins worden doorontwikkeld, er komen nieuwe vaccins voor nieuwe indicaties beschikbaar, en ook het beleid rondom vaccinaties maakt veranderingen door. In deze nascholing wordt u door een multidisciplinair panel bijgepraat over de stand van zaken van vaccinatie tegen een viertal ziekteverwekkers.
Een voorbeeld is vaccinatie tegen pneumokokken, waarbij een 'wedloop' gaande is tussen verschillende typen vaccins. Voor ouderen wordt in het Rijksvaccinatieprogramma momenteel het breed dekkende PPV23 gebruikt, maar tegenwoordig worden ook brede conjugaatvaccins ontwikkeld, zoals PCV15 en PCV20. Wat betekent dat voor onze Nederlandse praktijk?
Ook wordt stilgestaan bij vaccinatie tegen varicella zoster virus (specifiek gordelroos). Sinds medio 2020 is er een effectief vaccin beschikbaar, maar patiënten moeten dat wel zelf betalen. Dus wanneer zou je dat adviseren?
In september 2022 heeft de staatssecretaris van VWS op advies van de Gezondheidsraad (2021) besloten om vaccinatie tegen rotavirus aan te gaan bieden aan alle pasgeborenen in Nederland. Via sommige huisartsen en GGD's gebeurt dit echter al (op eigen kosten). Wat zijn de ervaringen?
Tot slot bespreekt het panel de ontwikkelingen rondom vaccinatie tegen RSV, zowel bij kinderen als volwassenen.
Sprekers
- (moderator) prof. dr. Eric van Gorp, infectioloog / viroloog, Erasmus MC
- prof. dr. Francesco Mattace-Raso, geriater, Erasmus MC
- prof. dr. Louis Bont, kinderarts-infectioloog, UMC Utrecht
- dr. Lennert Slobbe, internist-infectioloog, Erasmus MC Instituut voor Tropische Ziekten
- Jolanda Hoefnagel, arts infectieziektebestrijding, GGD Gelderland-Zuid
Deze e-learning wordt ter accreditatie beoordeeld door ABC1 en ABSG. Wanneer de accreditatie is verleend, wordt het punt automatisch bijgeschreven.