
In deze e-learning wordt een overzicht gegeven van belangrijke ontwikkelingen in de zorg rondom toxiciteitsmanagement van:
-
CAR-T-celtherapie
-
Bispecifieke antilichamen
- BTK-remmers
Het panel gaat in op de incidentie, risicopatiënten en behandelingsstrategieën. Daarnaast bespreken ze hoe bijwerkingen gemonitord kunnen worden en hoe profylaxe effectief kan worden toegepast.
Er is speciale aandacht voor niet-infectieuze toxiciteit. Zo worden het cytokine release syndrome (CRS) en neurotoxiciteit (Immune Effector Cell-Associated Neurotoxicity Syndrome, ICANS) besproken in relatie tot CAR-T-celtherapie en bispecifieke antilichamen. Voor BTK-remmers wordt ingegaan op cardiotoxiciteit. Tevens worden de immuungerelateerde effecten besproken die op kunnen treden na behandeling met deze middelen, zoals verhoogde infectierisico's. Belangrijke maatregelen zoals vaccinaties, profylaxe en immuunglobulines komen ook aan bod.
De interactieve casussen die worden behandeld, maken de besproken onderwerpen direct relevant voor de dagelijkse praktijk. Dit zorgt ervoor dat u de opgedane kennis meteen kunt toepassen!
Moderator
- Ruben Terlou
Panel
-
dr. Anke Bruns, internist-infectioloog (UMC Utrecht)
-
dr. Marjolein van der Poel, internist-hematoloog (Maastricht UMC+)
-
dr. Ellen van der Spek, internist-hematoloog (Rijnstate, Arnhem)
Doelgroep en accreditatie
Deze nascholing is primair gericht op internist-hematologen (i.o), verpleegkundig specialisten (i.o.) en alle BIG geregistreerde healthcare professionals met hematologie als subspecialisme of interessegebied. Accreditatie zal worden aangevraagd bij: NIV en VSR.
Experts in gesprek: immunoglobulinesuppletie in de hematologie
Kijk ook het gesprek tussen internist-hematoloog dr. Inger Nijhof en internist-klinisch immunoloog dr. Virgil Dalm over de impact van CAR-T-therapie en bispecifieke antilichamen op het immuunsysteem. Zij bespreken het verhoogde infectierisico bij patiënten en de wetenschappelijke onderbouwing van immunoglobulinesuppletie als preventieve strategie.