We gaan het in dit programma hebben over homologe recombinatie bij prostaatkanker.
Ongeveer 14 procent van de patiënten met gemetastaseerd castratieresistent prostaatcarcinoom (mCRPC) heeft een BRCA1/2-mutatie. Ook mutaties in andere genen betrokken bij homologe recombinatie reparatie (HRR) kunnen voorkomen bij prostaatkanker; in totaal is hier bij ~30% van de patiënten sprake van. Deze mutaties zijn belangrijk voor de gevoeligheid voor PARP-remming, maar ook voor de prognose van de ziekte.
In dit programma wordt de CAPTURE-studie besproken met dr. Elena Castro en wordt er gesproken over de invloed van de afzonderlijke HRR-genen. Welk effect hebben deze mutaties op het ziekteverloop en de uitkomsten van behandelingen met standaardtherapieën zoals New Hormonal Agents (NHA) en chemotherapie? Welke genen moeten zeker worden onderzocht? Wat houden deze mutaties in en wat is de impact op de behandeling? In het bijzonder wordt er gekeken in de Nederlandse praktijk.
Dit is een verdieping op de nascholing ‘Prostaatkanker update 2024’. Hierin komt het behandellandschap aan bod alsmede nieuwe combinatietherapieën die net geregistreerd zijn.