Infecties veroorzaakt door de bacterie Clostridioides difficile (CDI) (voorheen Clostridium) komen veel voor in ziekenhuizen als nosocomiaal opgelopen infecties. Echter komen bij de huisarts ook patiënten voor met infecties door CDI.
Er wordt bij de huisarts niet standaard getest op C. difficile en deze infectie wordt dan ook nog niet snel genoeg herkend in de huisartsenpraktijk. Dit terwijl bij elke herinfectie de kans op een nieuwe episode toeneemt en de patiënt in een cyclus van antibioticagebruik terechtkomt, wat de infectie in stand houdt. Het herkennen van symptomen, testen op de bacterie en de behandeling van een infectie als gevolg hiervan zijn daarom belangrijke punten om aandacht voor te vragen.
Richtlijnen, behandeling en bewustwording
Experts schuiven aan tafel bij MEDtalks om te praten over de richtlijnen en bewustwording binnen de eerstelijnszorg. Welke richtlijnen gelden in Nederland? Welke behandeling is wanneer passend? Welke preventieve maatregelen kunnen genomen worden om herinfectie te voorkomen?
U hoort het in het interview 'Snelle herkenning, gerichte behandeling: Clostridioides difficile in de eerste lijn' tussen twee experts.
Doelgroep & accreditatie
Doelgroep: dit programma is hoofdzakelijk bedoeld voor huisartsen, infectiologen en verpleegkundig specialisten (i.o.).
Accreditatie zal worden aangevraagd bij: ABFE, NIV, VSR en ABC1.