Privacyvoorkeur

MEDtalks houdt u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op uw interessegebied. Kies hieronder of u op de hoogte gehouden wilt blijven van de nieuwste programma's en nascholingen binnen uw interessegebieden. Klik hier voor meer informatie.


Hemofilie: nieuwe therapieën, nieuwe doelen

Experts hebben het over hemofilie A en B. Binnen 70 minuten wordt u bijgepraat over de volgende onderwerpen: 

Richtlijnupdate 

In de meest recente richtlijn voor hemofilie is de module 'zwangerschap' aangepast, evenals de module 'profylaxe'. In deze nascholing worden deze veranderingen uitgebreid toegelicht. De komst van emicizumab een aantal jaar geleden heeft als non-factortherapie een grote impact gehad op de profylactische behandeling van hemofilie. Toch blijven er nog vragen over betreffende emicizumab. Wat betekent de toepassing van niet-factorgebaseerde therapieën voor remmervorming als gevolg van de incidentele on-demand factortoediening? En wanneer start je de behandeling bij pasgeborenen? Kun je de eerste uiting van hemofilie daarbij afwachten? Ook wordt de DosEmi-studie besproken, waarin wordt gekeken naar de mogelijkheid om met een lagere dosering toch voldoende bescherming te bieden. 

Nieuwe middelen 

Er zijn inmiddels een hele reeks nieuwe therapieën in aantocht, zoals efanesoctocog alfa en denecimig. Wat zijn dit voor middelen en wat kunnen ze toevoegen aan de reeds bestaande behandelopties? Wat zouden bijvoorbeeld de voordelen zijn van ultralange factor VIII-producten ten opzichte van non-factortherapieën?

Nieuwe behandelopties

Met al deze nieuwe behandelmogelijkheden, die soms ook werkelijk andere aangrijpingspunten hebben, wordt het mogelijk om ambitieuzere behandeldoelen te stellen. Maar wat moeten deze zijn voor kinderen? En voor volwassenen? En hoe gebruik je de WFH-tool voor shared decision making daarbij, die sinds kort ook in het Nederlands beschikbaar is? 

Panel

  • prof. dr. Jeroen Eikenboom, internist-hematoloog (LUMC)

  • prof. dr. Karin Fijnvandraat, kinderhematoloog (Amsterdam UMC)

  • dr. Corien Eckhardt, kinderhematoloog (UMC Utrecht)

  • dr. Lize van Vulpen, internist-hematoloog (UMC Utrecht)

Doelgroep en accreditatie

Voor internist-hematologen, kinderhematologen, verpleegkundig specialisten (i.o.), kinderartsen en andere professionals met een focus op benigne hematologie. Accreditatie wordt aangevraagd bij NIV, VSR en NVK.

Laatst bewerkt: 06-02-2025
  • Sponsoren


    Dit programma komt onafhankelijk tot stand en wordt financieel mogelijk gemaakt door