Jaarlijks krijgen naar schatting 1.500 mensen de diagnose colitis ulcerosa, een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. De ziekte wordt meestal ontdekt tussen het 15e en 40e levensjaar.
Er zijn nu behandelingen ontwikkeld, waarbij patiënten een 'eenvoudige pil' krijgen toegediend, de zogeheten S1P modulatoren wat een positieve impact zou kunnen hebben op het leven van deze patiënten.
In dit tweeluik van 'When two experts meet: colitis ulcerosa' gaan een MDL-arts en een kinderars met elkaar in gesprek over deze innovatieve behandeling.
Let wel: elk onderdeel is 0,5 punt waard. Voor een volledig accreditatiepunt moet u beide delen afronden!
Nascholing
Deel 1: Plaatsbepaling en toepassing van S1P modulatoren
In het eerste deel praten ze o.a. over de plaats van de S1P modulatoren in het behandelalgoritme, de onderlinge verschillen tussen de S1P modulatoren, de inregeling van zorg ervoor in het ziekenhuis en natuurlijk over de veiligheid ervan.
Deel 2: De transitie van zorg – van kinderarts naar MDL-arts
In het tweede deel gaan de twee experts met elkaar in gesprek over de transitie in de zorg wanneer de patiënten van de kinderarts overgaan naar de MDL-arts. Hoe wordt deze transitie begeleid? En wat voor voordeel kan een behandeling met de nieuwe S1P modulatoren hierbij betekenen? Hierbij worden ook praktijkervaringen meegenomen middels een interview met een verpleegkundig specialist.
Experts
- Prof. dr. Geert D'Haens, MDL-arts, AMC
Doelgroep en accreditatie
Het programma is primair gericht op MDL-artsen, kinderartsen, verpleegkundig specialisten en alle geregistreerde healthcare professionals met MDL als subspecialisme of interessegebied. Accreditatie zal worden aangevraagd bij ABFE, NVMDL, VSR en NVK.