Startdatum: 17.04.2025 Einddatum: 17.04.2025
Transplantatiepatiënten vormen een kwetsbare groep wanneer het aankomt op infecties, vanwege hun verlaagde afweer. In deze nascholing gaan internist-infectioloog prof. dr. Eric van Gorp (Erasmus MC) en internist-transplantatiearts dr. Erik Verschuuren (UMCG) met elkaar in gesprek over de infectieuze uitdagingen binnen deze populatie.
Zij bespreken onder meer welke virale infecties een risico vormen na transplantatie, hoe je deze tijdig herkent en welke behandelstrategieën beschikbaar zijn. Daarbij wordt specifiek de rol van cytomegalovirus (CMV) uitgelicht: een vaak voorkomende infectie die, afhankelijk van de serostatus van donor en ontvanger, kan leiden tot serieuze complicaties. De experts gaan in op de afwegingen rondom behandeling bij seropositieve en seronegatieve patiënten, en benadrukken het belang van klinisch inzicht naast laboratoriumuitslagen.
Verder wordt stilgestaan bij andere virale dreigingen, zoals luchtwegvirussen. De impact die ze hebben op de longfunctie, bijvoorbeeld zichtbaar via veranderingen in FEV1. De beperkte beschikbaarheid en effectiviteit van antivirale middelen en monoklonale antistoffen wordt besproken, evenals het belang van vaccinatiestrategieën in deze immuungecompromitteerde groep.
Alle geregistreerde zorgprofessionals die in aanraking komen met immuungecompromitteerde patiënten.